Dreigen en slaan: trampassagier gaat door het lint tegen HTM-medewerker

© ANP
VOORBURG - De politie is nog altijd op zoek naar een man die in april een OV steward van HTM heeft bedreigd en mishandeld. Het slachtoffer is hard in zijn gezicht en tegen zijn hoofd geslagen. De verdachte ging door het lint nadat hem werd gezegd dat hij eerst mensen moest laten uitstappen, voor hij zelf in de tram stapte.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 14 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer is op woensdagmiddag 19 april samen met een collega aan het werk in tram 2 richting Kraayenstein. Ze willen uitstappen bij de halte Monseigneur van Steelaan in Voorburg. Maar een andere man wil eerst naar binnen en daardoor botsen ze tegen elkaar aan.
De HTM-medewerker vraagt of hij eerst even mag uitstappen, zodat de man daarna op zijn gemak de tram in kan. Dat valt niet goed: de man wordt agressief en begint te schelden en te dreigen. De man zegt dingen als 'Stap maar uit, ik maak je af' en 'Als je een man bent ga je hier uitstappen.'

Harde klappen

De tram rijdt intussen verder en de collega van het slachtoffer probeert de boel te sussen. Bij de volgende halte aan de Bruijnings Ingenhoeslaan stappen de HTM-medewerkers alsnog uit en ook de man gaat naar buiten. Hij blijft maar schelden en dreigen, met teksten als 'Ik maak je vanavond af, hoe laat ben je klaar met je werk?' en 'Ik ga je vanavond doodsteken, waar eindigt je dienst vanavond?'
Uiteindelijk loopt hij al bellend weg. De twee HTM'ers blijven op de halte staan, omdat ze in de volgende tram willen stappen. Maar al snel is de man terug, nu samen met iemand anders. Het slachtoffer krijgt meteen harde klappen in zijn gezicht en tegen zijn hoofd en belandt samen met de man op de tramrails. Terwijl hij daar ligt haalt ook de tweede man naar hem uit.

Stukje achtervolgd

Omdat de collega van het slachtoffer alarm slaat, gaan de twee er vandoor. Ze vluchten de wijk in, maar dankzij een getuige kunnen het slachtoffer en zijn collega nog een stukje achter ze aan. Een man in een rode auto geeft aan alles gezien te hebben en neemt de twee HTM'ers mee in zijn auto. Uiteindelijk zijn de verdachten uit het zicht verdwenen.
De politie komt nog graag in contact met de man die de OV stewards heeft geholpen met de achtervolging. Ook andere getuigen van deze mishandeling zijn welkom. Eén van de twee verdachten is in beeld. Dit is de man die het slachtoffer in de tram bedreigde en hem als eerste aanviel op de halte. De andere man reed die middag op een zwarte Vespa scooter. Hij is licht getint en 1,80 tot 1,85 meter lang. Hij droeg een grijze trainingsbroek, donkere bovenkleding en een donker petje.