Grootste sorteercentrum PostNL van Nederland is open: 63.000 pakketten per dag

De enorme hal in het distributiecentrum van PostNL in Alphen aan den Rijn
© Studio Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - Dagelijks worden er zo'n 36.000 pakketjes verwerkt. En op de maximale capaciteit kan dat zelfs worden opgeschroefd naar 63.000. Sinds twee weken is het nieuwe XXL-pakkettensorteercentrum van PostNL in Alphen aan den Rijn in gebruik. Om dat allemaal goed te laten draaien, zijn er 1800 zonnepanelen op het dak gelegd.
Binnenkijken in het grootste sorteercentrum van Nederland:
Binnenkijken in het grootste sorteercentrum van Nederland
Alphen aan den Rijn heeft, samen met Hoogeveen, het grootste sorteercentrum van Nederland, zegt manager Johan Verkleij. 'We zijn heel blij. Het heeft lang geduurd voor dit hier live is gegaan. Ik heb heel veel zin om hier verder mee te gaan.'
Het distributiecentrum, of zoals PostNL het noemt 'pakkettensorteercentrum', langs de Steekterweg - tegenover de N11 - in Alphen aan den Rijn is achtduizend vierkante meter groot. Volgens PostNL komen hier ongeveer 350 mensen te werken die wonen in de Alphense regio.

Veel stroom nodig

PostNL heeft er alles gedaan aan duurzaamheid bij deze nieuwe vestiging. Met dus onder meer een dak vol met zonnepanelen. Dat komt goed uit, want op steeds meer plekken in Nederland is het stroomnet volledig vol en kunnen vooral bedrijven geen aansluiting meer vinden op het stroomnet.
'Door 1800 zonnepanelen en een enorme accu op het terrein kunnen wij hier onze pakketjes elke dag sorteren', vertelt Verkleij. Voor de grote hoeveelheid aan pakketjes die moeten worden verwerkt is immers ook veel stroom nodig.
De nieuwe pakketsorteermachines
© Omroep West
Voor de zekerheid staat er op het terrein naast de accu nog wel een grote noodaggregaat. 'Je wil niet dat er een storing in de accu zit of bij de zonnepanelen en ineens hier 36.000 pakketjes vastlopen', zegt Verkleij.
De zonnepanelen zijn ook handig voor de PostNL-busjes, die allemaal elektrisch worden. 'Die kunnen we niet in een woonwijk opladen, dat moet dus op ons terrein gebeuren. Dit centrum is echt bedoeld voor de toekomst', zegt Verkleij.
Op het dak van het sorteercentrum liggen 1800 zonnepanelen
© ANP
Het nieuwe pakketsorteercentrum voldoet ook aan de hoogste duurzaamheidseisen en zodoende wordt ook het toilet doorgespoeld met regenwater dat op het dak van het pakketcentrum valt.