'Geen risico's op aardbevingen en verzakkingen na vastlopen boorkop'

© Omroep Delft
DELFT - Inwoners van Delft hoeven niet bang te zijn dat een mislukte boring naar aardwarmte mogelijk leidt tot kleine aardbevingen of verzakkingen in de bodem. Ook zijn er geen financiële risico's voor de plannen om flatwoningen en gebouwen van de TU Delft te verwarmen met aardwarmte. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als antwoord op vragen in de Delftse gemeenteraad.
In februari meldde Omroep Delft dat er bij een boring naar aardwarmte een boorkop was vastgelopen. Het Staatstoezicht op de Mijnen maakte zich zorgen over de mogelijke consequenties daarvan.
Want naast mogelijke bevingen en verzakkingen zouden ondergrondse waterstromen zich ook kunnen vermengen. Volgens de toezichthouder moest Geothermie Delft, dat de boringen naar aardwarmte uitvoert, eerst met meer garanties komen voordat het project verder zou gaan.

Meting met gevoelige apparatuur

Het college van Delft neemt die zorgen nu grotendeels weg, nadat uitgebreid is gesproken met Geothermie Delft.
Over het risico op bevingen schrijft het college: 'Het geothermie consortium (Geothermie Delft, red.) meet dit met zeer gevoelige apparatuur die bewegingen oppikt die wij niet kunnen voelen. Als de beweging van de bodem te groot wordt, zal de productie van warmte worden verminderd of gestopt. Hierin is Staatstoezicht op de Mijnen de toezichthouder.' Ook voor verzakkingen hoeven inwoners niet bang te zijn schrijft het college.
De gemeente Delft heeft grote ambities met het aardwarmteproject en hoopt binnen een paar jaar grote delen van de stad 'schoon en veilig' van het gas af te hebben. Geothermie Delft - een initiatiefgroep met daarin de TU Delft, Shell, staatsenergiebedrijf EBN en boorbedrijf Aardyn - heeft als doel een fiks deel van de stad af te koppelen van aardgas en over te stappen op aardwarmte van grote diepte. Daarmee zouden de TU Delft en 5.000 woningen verwarmd moeten gaan worden.
CDA en VVD wilden van het college weten of er mogelijk financiële risico's zouden kunnen zijn voor de gemeente Delft. Het college schrijft nu dat 'er geen nieuwe financiële risico's' te verwachten zijn.
De raadsfracties wilden weten of het rendement van de aardwarmtebron mogelijk minder zou kunnen worden doordat de bron misschien minder lang bruikbaar zou zijn door de mislukte boring. Ook dat blijkt niet het geval te zijn.

Niet bijzonder

Tot slot schrijft het college dat vastlopen van de boorkop helemaal niet zo bijzonder was. 'Boringen in de diepe ondergrond zijn complex en lukken niet altijd.'