Sloopkogel bijna door kerktoren gejaagd, politiek roert zich

De Heilig Hart van Jezuskerk in De Zilk
© Blik op Noordwijkerhout
DE ZILK - Een meerderheid van de gemeenteraad in Noordwijk wil dat de kerktoren in De Zilk wordt gered van de sloophamer. 'Veel Zilkers hebben een foto of schilderij hangen van de toren', zegt fractievoorzitter Karin Meiland van NZLokaal. De wethouder weet echter niet of de sloop van de toren nog voorkomen kan worden.
Begin april luidde penningmeester Henri van Haaster van de Heilig Hart-kerk in De Zilk de noodklok over de slechte staat van de kerktoren. De parochie heeft ongeveer 500.000 euro nodig voor de renovatie, maar kan dit niet uit eigen zak betalen. Van Haaster gaf toen aan dat een gemeentelijke subsidie van 50.000 euro te weinig is om de toren naar behoren op te knappen. Daarom ligt sloop van de kerktoren op de loer.
Uit onderzoek van NZLokaal blijkt dat de parochie niets aan het achterstallig onderhoud heeft gedaan, terwijl zij daar wel de financiële middelen toe hadden door de kerkenveiling, verhuur en giften. De eigenaar is dan verplicht om onderhoud uit te voeren, omdat het om een monument gaat. Daarnaast zou de kerktoren voorlopig nog niet op instorten staan. NZLokaal wil daarom koste wat het kost voorkomen dat de parochie of een eventuele nieuwe eigenaar een sloopvergunning krijgt.

'Overleg met kerkbestuur'

'Noordwijk-Binnen wil ook niet zonder de Oude Jeroenskerk en Noordwijkerhout is niet compleet zonder de Witte kerk', zegt fractievoorzitter Karin Meiland van NZLokaal. Volgens de partij is het van belang dat de toren een landmark blijft in de Duin- en Bollenstreek.
De fractie van NZLokaal roept het college op om te gaan overleggen met het kerkbestuur over hoe de kerktoren gered kan worden. Op dit moment heeft het college dus al een bijdrage van 50.000 euro beschikbaar gesteld. Ook de VVD-fractie vindt het belangrijk dat de gemeente monumenten met een maatschappelijke en emotionele waarde ondersteunt. ‘De subsidieaanvraag van 50.000 euro steunen wij van harte. Dit is een aanmoediging om de toren te behouden. Over sloop moeten we nog niet praten.’

Duidelijk signaal

GroenLinks is een stuk kritischer. Charlotte Meiland betwijfelt namelijk of de parochie echt niet kan investeren, of het niet wil. Daarin krijgt ze steun van Thomas Steenvoorden van PUUR: 'We zitten in een spagaat, want als de parochie de kerk verkoopt willen ze dit ook niet gebruiken om de toren te renoveren.' Al met al blijven de partijen positief over de vastgestelde bijdrage voor de toren als aanmoediging, maar zijn er twijfels over een eventuele extra subsidie voor de kerk.
Wethouder Roberto ter Hark weet niet of hij de motie van NZLokaal die oproept tot behoud van de kerktoren kan uitvoeren: 'Een sloopvergunning wordt getoetst op verschillende criteria. Wij kunnen daar niet zomaar vanaf wijken.' Toch is de motie met een grote meerderheid aangenomen. Dit betekent dat de raad 50.000 euro beschikbaar stelt voor de renovatie en dat de gemeente sterk staat als sloop ter sprake komt. De raad heeft nu namelijk een duidelijk signaal afgegeven.