Tara (12) overleed na ongeluk op Waddenzee, KNRM doopt tulp met haar naam

Tara
© Familie Tara
DEN HAAG - Ter nagedachtenis aan het overlijden van de 12-jarige Tara op de Waddenzee, is er een tulp naar het meisje vernoemd. De scholiere overleed nadat een afgebroken giek van een schip haar achterhoofd raakte. Dat gebeurde op zeilkamp in augustus 2022. Bij een speciale ceremonie ter ere van het 200-jarig bestaan van de KNRM is de nieuwe tulpensoort onthuld.
Tientallen belangstellenden verzamelden zich maandag bij hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar de plechtigheid rond het jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werd gehouden. Ook werd er de Tara-tulp getoond.
Tara stond bij de ceremonie symbool voor alle slachtoffers waar het KNRM hulp bij heeft verleend, maar die niet gered konden worden. Familieleden, vrienden en klasgenootjes van de 12-jarige Tara waren erbij in Noordwijk.
Ceremonie op het strand van Noordwijk
© Bollenstreek Omroep
'Het was emotioneel voor ze', zegt rector Katrien van de Gevel van het Dalton Den Haag tegen de Bollenstreek Omroep. 'Het was fijn dat er zo'n moment voor de scholieren was. Er zijn ook kinderen die "doorgaan", die het op een andere manier verwerken en niet komen op zo'n bijeenkomst. Dat is ook prima.'
Na een aantal toespraken liepen KNRM-redders met de Tara-tulp het strand op en deden de bloemen in een vaas. Vervolgens werd de speciale tulp door de broertjes en zusjes van de Haagse Tara gedoopt.

Emoties komen weer boven

Daarna gingen de bloemen mee de boot op en werden helemaal naar de plek van het ongeluk op de Waddenzee gebracht. Daar zijn de bloemen rustig in zee gelegd. 'Vandaag was even moeilijk, want de emoties komen weer boven', zegt KNRM-woordvoerder Edward Zwitser.
KNRM-redder Jeroen, die de Haagse Tara op de bewuste woensdagmiddag heeft gereanimeerd, ging ook mee. Hij bleef tot het allerlaatste moment bij het meisje dat op het Dalton Den Haag zat.
Het ongeluk waarbij de 12-jarige Tara om het leven kwam gebeurde op 31 augustus vorig jaar. Een schip was op weg van Terschelling naar Vlieland. Een gebroken giek viel op het achterhoofd van Tara, die met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp was. Ze liep een schedelbreuk op. Reanimatie mocht niet meer baten. De schipper is nalatig geweest, oordeelde de rechter eerder. De giek van zijn schip verkeerde namelijk in slechte staat. Er zaten zogeheten windscheuren in, waarin water bleef staan. De giek is van binnenuit gaan rotten en was op meerdere plekken aangetast. Bovendien voer de man met verlopen keuringsrapporten. Hij werd in december vorig jaar tot 150 uur werkstraf veroordeeld.
De giek van deze boot brak af
© ANP