Provincie Zuid-Holland zet in op ov: 200 extra busritten per dag

Bussen op Leiden Centraal
© ANP
REGIO - Het aantal reizigers in het openbaar vervoer in Zuid-Holland is in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Daardoor gaat de provincie Zuid-Holland gemiddeld 200 ritten per dag extra inzetten in Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn en de omliggende gebieden.
Volgens de provincie past de uitbreiding van de dienstregeling in het noorden van Zuid-Holland in 'een bredere trend'. Doordat het aantal reizigers groeit, zijn er meer bussen nodig. Het personeelstekort waar vervoerders eerder mee kampten neemt af, waardoor er nu meer buschauffeurs beschikbaar zijn voor de extra bussen. Vooral tijdens de spits en op drukke lijnen wordt het aantal ingezette bussen opgeschroefd.
Ten opzichte van 2022 is het aantal reizigers, dat het ov in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn en omstreken gebruikt, toegenomen met 14 procent. En in 2023 stapten dagelijks 71.000 mensen in een bus van Arriva. Na coronaperiode merkt de provincie dat het aantal reizigers gestaag blijft groeien.

Sneeuwbaleffect

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD, Verkeer) zegt dat de groei groter is dan de provincie eerder durfde te hopen. 'Het is een sneeuwbaleffect: meer reizigers zorgen voor meer bussen, die weer zorgen voor meer reizigers. Dat is goed nieuws voor de bereikbaarheid in de hele provincie.'
De provincie Zuid-Holland vindt het openbaar vervoer belangrijk. Daarom zegt het flink te investeren in het ov om kleinere gebieden toegankelijk te houden en een alternatief te bieden aan de auto.