Man kan relatiebreuk niet verkroppen, stalkt ex uitzonderlijk vaak

Foto ter illustratie
© ANP
MONSTER - Minstens 1700 belletjes, 365 e-mails en 235 berichten ontving een vrouw van haar ex-partner, nadat ze een punt achter hun relatie had gezet. Een uitzonderlijke hoeveelheid, meent het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie wil de man achter de tralies hebben, mede omdat er dodelijk partnergeweld op de loer zou liggen. 'Een patroon van ellende', zegt het OM.
De 31-jarige man uit Monster en zijn vriendin waren een paar jaar samen, tot de vrouw geen heil meer in de relatie zag. In die jaren ging het al vaker niet goed. Af en toe was het uit en daarna weer aan. En de man zou de vrouw een paar keer mishandeld hebben.
Honderden berichten zou de vrouw van hem hebben ontvangen, nadat ze het had uitgemaakt. En die berichten waren geregeld dreigend van aard. 'Jij bent van mij', luidde een van de teksten. De Westlander zou zelfs met een vuurwapen voor haar deur hebben gestaan en in de lucht hebben geschoten.

Nieuwe baan

'Het was zo bedreigend dat het slachtoffer haar nieuwe baan na een week alweer opzegde, omdat verdachte erachter was gekomen. Ze was bang dat hij haar of haar nieuwe collega's iets zou komen aandoen', vertelde de officier van justitie in de rechtszaal.
Er is bij de verdachte geen enkel besef van zijn fouten te bespeuren, meent het OM. Hij zou zich zelfs door een gevangenisstraf niet laten afschrikken. 'Mijn eer staat hoger dan welke wet ook', staat te lezen in een bericht aan zijn ex. 'Weet dat. Die deur gaat open zolang ik geen levenslang krijg.'
Ik zit hier nu door jou
Als de man niet bestraft wordt, kan zijn gedrag volgens het OM tot extreem geweld, mogelijk doodslag, uitmonden. Tijdens de rechtszaak zei de officier van justitie dat femicide (vrouwenmoord) vaak in het nieuws is. 'En wat waren dan vaak vooraf de signalen? Stalking, bedreiging, geweld. Precies de drie feiten waarvoor meneer vandaag terecht staat.'
'Uit alles blijkt dat hij haar vanuit de gevangenis nog onder druk blijft zetten', zegt het OM. 'Ik zit hier nu door jou', is te horen in een afgeluisterd gesprek. 'Maar dat geeft niet. Ik ga jou spreken.' Het slachtoffer heeft haar verklaring - mogelijk onder druk - later bijgesteld en zelfs aangegeven weer een relatie te willen met de man uit Monster.

Patroon van ellende

Het is volgens het Openbaar Ministerie van groot belang om het slachtoffer ook tegen zichzelf in bescherming te nemen. Uiteindelijk eindigde de teller namelijk op 1700 belletjes, 365 e-mails en 235 berichten richting de ex. Daarvoor zouden een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, en een contact- en locatieverbod van drie jaar passend zijn.
'Als we kijken naar de vergrijpen en die apart zouden wegen, is dit veel. Maar een lagere eis zou geen recht doen aan de situatie: het patroon van ellende voor dit slachtoffer.' Overigens moest de man zich niet alleen voor stalking, maar ook voor slaan, beetpakken, een kopstoot en haren trekken verantwoorden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.