Meer 'donkerte' in de stad, gemeente wil lampen dimmen

Foto ter illustratie
© Alex Fu
LEIDEN - Het verlichten van de openbare ruimte is een taak van de overheid die ervoor moet zorgen dat mensen zich veilig voelen en dat het verkeer niet in de problemen komt. Maar het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat verlichting ook nadelen kan hebben. Het kost bijvoorbeeld veel energie en het kan invloed hebben op de nachtrust van mensen en dieren. Daarom wil de gemeente Leiden de openbare straatverlichting waar het kan gaan dimmer of zelfs uitzetten.
Komend najaar wil Leiden al gaan beginnen met proefprojecten in wijken, op doorgaande wegen en in de natuur. Het idee is dat er eerst ervaring wordt opgedaan met de verschillende manieren om voor meer 'donkerte' te zorgen. Dat moet dan zorgen voor 'minder lichtoverlast, minder energieverbruik zonder dat verkeersveiligheid of sociale veiligheid in gevaar komt' schrijft wethouder Ashley North (GL) aan de gemeenteraad.
De wethouder schrijft dat verlichting ook het ritme van nachtdieren kan verstoren. Bovendien heeft het 'directe gevolgen voor de fysiologische kenmerken van de cyclus van planten'. Omdat het huidige verlichtingsniveau al ruim tien jaar geleden is bepaald, vindt het Leiden het tijd voor een nieuw beleid. Daarbij vindt de stad het dus wel heel belangrijk dat de sociale veiligheid en verkeersveiligheid niet in gevaar komt.

Proefprojecten

Leiden wil nu gaan kijken op welke plekken het licht nog meer gedempt kan worden dan nu al gebeurt. Daarnaast zal ook gekeken worden of er mogelijkheden zijn om lampen korter te laten branden of zelf helemaal te verwijderen. Daarbij wil de gemeente nauw samenwerken met buurtbewoners en ook met woningcorporaties. Raadsleden worden in een brief uitgenodigd om in het najaar te komen kijken bij een proefproject in de stad.
VVD-raadslid Alyssa Voorwald is nu al kritisch: 'De vraag is of er plekken zijn waar dit veilig en verantwoord kan', zegt ze. 'Uiteraard zien wij ook de effecten van licht op onze gezondheid en die van dieren, maar de veiligheid van onze inwoners op straat heeft voor ons prioriteit.' Ook vindt ze dat de historische binnenstad ook 's avonds gezien mag worden. Overigens schrijft de wethouder dat het aanlichten van historische gebouwen niet onder het nieuwe verlichtingsbeleid valt.

'Verstandige keuzes'

'Er zal heel zorgvuldig gekeken moeten worden welke locaties voor dit nieuwe beleid mogelijk zijn', zegt Voorwald. 'Zodat er veilige en verstandige keuzes worden gemaakt.' Dat stelt ook John de Joode van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Eerder zei hij tegen EenVandaag dat gemeenten een goede afweging moeten maken, zeker als er plannen zijn om het licht helemaal uit te doen.
'Verlichting helemaal uitdoen scheelt veel geld, maar het draagt niet bij aan het sociaal welzijn en de sociale veiligheid van de mens. Er zijn veel andere oplossingen die beter werken.'