Welke artiesten treden dit jaar op tijdens bevrijdingsfestivals?

Waylon treedt op in Alphen aan den Rijn
© ANP
REGIO - Op 5 mei wordt op veel plekken met muziek de bevrijding gevierd. Er zijn Bevrijdingsfestivals in Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag en Zoetermeer. Zin in een feestje? Alle informatie hebben we op een rij gezet.

Bevrijdingsfestival Den Haag, Malieveld

In Den Haag staan er twee headliners op het programma: Krezip en Son Mieux. De band van Jacqueline Govaert treedt aan het einde van de middag op. Son Mieux is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en komt per helikopter naar het Malieveld om het festival af te sluiten. Voordat de Haagse band een set van drie kwartier speelt, zijn er genoeg andere optredens.
Het feest op het Malieveld wordt om 13.00 uur geopend door onze eigen Haagse Bibi Breijman. (Sidenote: vriendje Waylon speelt 's avonds op het Bevrijdingsfestival in Alphen aan den Rijn). Verder zijn er onder andere optredens van Personal Trainer, Adriaan Persons, Billy the Kit, hiphopper Extince en dj FVO, ook bekend als prins Floris van Oranje.
Eerder deze maand sprak Son Mieux speciaal voor hun ambassadeurschap met frontvrouw Diana Burkot van de Russische band Pussy Riot. Gezamenlijk zongen ze het nummer 'Feel'.
Op het gratis toegankelijke Bevrijdingsfestival wordt 79 jaar vrijheid niet alleen gevierd met muziek. Een inhoudelijk programma rondom het provinciehuis besteedt aandacht aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Daar is een vrijheidscollege met tekstschrijver Raoul Heertje, een talkshow met oud-parlementair verslaggever Ron Fresen en een optreden van het stand-upcomedygezelschap Puur Gelul, met onder meer Maarten Spanjer en Jeffrey Spalburg. Voor kinderen is er een optreden van Woezel en Pip. Op het plein voor het provinciehuis staat een groot aantal historische legervoertuigen.

Bevrijdingsfestival Zoetermeer, Centrum

Volkszanger Marco Schuitmaker is de grote publiekstrekker op het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer. De dag wordt afgetrapt met het Bevrijdingsconcert, waarbij de muziekverenigingen Buytenrode en Sophie's Big Band van Kunst en Vriendschap nummers van Vera Lynn, Glenn Miller en The Andrew Sisters vertolken. Ook aan de kleintjes is gedacht met optredens van onder meer Ernst, Bobbie en de Rest. In de loop van de middag en avond wordt de feestvreugde opgevoerd met dj's en optredens van tribute bands (Coldplay en Abba).
Vorig jaar ontstonden er chaotische taferelen, omdat het festivalterrein op de Markt vol was. Bezoekers werd de toegang geweigerd terwijl rond het festival de hele avond nog massa's mensen naar binnen wilden. Dit jaar heeft de organisatie er heel veel capaciteit bij. Op drie locaties staan podia, er komen informatieborden en de looproutes en de programmering zijn aangepast.

Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn, Rijnplein

De organisatie wilde dit jaar een Bevrijdingsfestival met 'een Alphens tintje'. Daarom staan er meerdere regionale talenten op het podium. De line-up bestaat uit Waylon, BENR, dj Ruben van der Meer, Pater Moeskroen, Daya Hendrix, Wild Romance en De Grote.
Het podium komt dit jaar parallel aan de Oude Rijn te staan, net als bij de Sinterklaasintocht. Nieuw dit jaar is ook het culturele podium. Daarvoor heeft de winkeliersvereniging bij de Aarkade een vlonder op het water neergelegd. Hier zie je onder andere optredens van Duo Josje Goudswaard en Camilla van der Kooij, spoken word-artiest Kelly Verdonk, Doggy Dike, dansgroep I'm in Motion en een live schilderperformance van kunstenaars Ann van Wingerden en Jasper Bos.

Bevrijdingsfestival Delft, Doelenplein

Voor de tweede keer is er in Delft een Bevrijdingsfestival. Op het Doelenplein zijn optredens en in filmhuis Lumen worden films gedraaid waarin vrijheid een belangrijk thema is. Denk daarbij aan The Pianist, Bewariërs en The Zone of interest. In de Doelentuin zijn kinderactiviteiten, waaronder schminken, er staat een springkussen en er is heel vel stoepkrijt om je lekker uit te leven.
De optredens op het Doelenplein beginnen om 13.00 uur met Jacqueline Castro Ravelo. Daarna betreden Jeanna, Groover Big Band, Barbara’s secret, IDA en Glitterstrings het podium. Phoenix Funk Foundation sluit het Delftse feestje af.