'Ernstig verwaarloosde' historische brug in centrum, ondernemers eisen actie

Koornbeursbrug over de Nieuwe Rijn in Leiden
© ANP
LEIDEN - De gemeenteraad van Leiden moet actie ondernemen om de monumentale Koornbeursbrug in het centrum op te knappen. Dat stelt het Centrummanagement Leiden in een brief aan raadsleden. Ook de ondernemersvereniging Hartje Leiden maakt zich zorgen. Volgens hen vertoont de brug met dak ernstige tekenen van verwaarlozing en verval.
'Wij hebben geconstateerd dat de Koornbeursbrug op verschillende plekken is begroeid met ongewenste vegetatie, wat afbreuk doet aan de historische waarde en de uitstraling van dit belangrijke monument', schrijven het centrummanagement en de ondernemersvereniging in een brief aan de raad. 'Daarnaast is waterschade zichtbaar aan de brug, wat zonder ingrijpen zal leiden tot verdere verslechtering van het esthetische karakter en mogelijk ook van de constructie.'
Centrummanagement Leiden en ondernemersvereniging Hartje Leiden dringen erop aan dat de brug, die de Burgsteeg met de Koornbrugsteeg verbindt, vaker onderhouden wordt. Het verwijderen van ongewenste begroeiing en het voorkomen van verdere waterschade zou veel schelen. Ook zou de gemeente moeten optreden tegen het beplakken van de brug met posters -en stickers.
Koornbeursbrug in Leiden
© Sleutelstad
Het bouwwerk is een belangrijke toeristische trekker en daarnaast ook een route voor het laad- en losverkeer voor ondernemers in de binnenstad. En dus moet de brug bruikbaar blijven voor dat vrachtverkeer, zo staat in de brief.
Door de invoering van de uitstootvrije zone in het centrum van Leiden wordt de belasting van de brug naar verwachting groter, omdat elektrisch aangedreven vrachtwagens en bestelbusjes door hun accu's zwaarder zijn.

200 jaar overkapping

Beide ondernemersclubs willen dat de Koornbeursbrug er weer tiptop uit gaat zien voor het tweehonderdjarig bestaan van de overkapping in 2025. Volgens de gemeente Leiden komt dat wel goed.
'Wij zijn momenteel bezig met een onderhoudsronde aan de Koornbeursbrug. We monitoren deze brug ieder kwartaal. Duikers hebben de fundering van de brug onderzocht, en deze is nog in goede staat. Wel is waargenomen dat er aan één pijler een kleine verzakking plaatsvindt. Daarom gaan we deze pijler dit jaar ontmantelen om te kijken wat daar aan de hand is. We vermoeden wat roestvorming.'
Koornbeursbrug in Leiden
© Sleutelstad
'Met het oog op het tweehonderdjarig bestaan van de Koornbeursbrug volgend jaar, komt er ook nog een gehele verfbeurt voor deze brug, zodat de brug op haar verjaardag weer goed in de verf zit.'
Centrummanager Gijs Holla van Centrummanagement Leiden wijst op nog een andere ergernis rond de Koornbeursbrug. 'De brug wordt gebruikt als fietsenstalling. Dat ziet er niet uit. Daarom dringen we ook aan op een verbod op het stallen van fietsen op de brug', zegt Holla.
De brug dankt zijn naam aan het feit dat er koren werd verhandeld. De eerste vermelding van een brug op deze locatie stamt uit de vijftiende eeuw. In 1642 werd deze brug vervangen door de huidige Koornbeursebrug met drie bogen en chique natuurstenen fronten.