Dood hennepknipster levert langere straf op: 'Met zeer grof geweld omgebracht'

Iwona Galla werd in 2003 vermoord
© Politie
NAALDWIJK - Ruim twintig jaar na de dood van Iwona Galla in Naaldwijk is verdachte Mustafa A. in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf. Eerder kreeg de man uit Maassluis twaalf jaar celstraf, maar A. ging in hoger beroep. De coldcase kwam woensdag tot een ontknoping. Galla blijkt door de man gewurgd.
Het lichaam van Iwona Galla werd op 6 mei 2003 gevonden in een huis aan de Vuurdoorn in Naaldwijk. Ze was daar om henneptoppen te knippen. De rechtbank dacht eerder dat zij een inbreker betrapt heeft die uit was op de hennep.
Het onderzoek naar haar dood liep op niets uit en werd in 2004 gesloten. Een doorbraak volgde in 2017, toen er een match was met het DNA van de verdachte. Hij werd in 2019 gevonden en gearresteerd. Het DNA zat onder de nagels van Iwona Galla.
DNA onder één nagel? Dat is niet genoeg
In 2021 werd Mustafa A. veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar hij ging in hoger beroep. Al die tijd hield hij vol dat hij niks te maken had met de dood van Galla. Volgens de rechtbank had A. Galla gedood, zodat niet uit zou komen dat hij de hennep wilde stelen. Het OM vond de opgelegde celstraf van twaalf jaar te laag, en ging eveneens in hoger beroep.
Zijn advocaat, Erdal Kaya, zei twee jaar geleden na de uitspraak al dat hij een DNA-spoor niet voldoende vindt als bewijs. 'Iemand op gruwelijke wijze ombrengen en dan alleen DNA onder één nagel? Dat is niet genoeg.'
Iwona Galla werd in 2003 vermoord in een huis in Naaldwijk
© Politie
Het hof oordeelt woensdag dat het gevonden DNA daadwerkelijk een daderspoor is. 'Het past bij de krassen die in de hals van het slachtoffer zijn gevonden en die wijzen op afweerletsel', laat het hof weten. Een verklaring hoe zijn DNA daar is gekomen, heeft A. nooit gegeven.
Galla is met zeer grof geweld omgebracht, en dat rekent het hof hem zwaarder aan dan de rechtbank. 'Een gevangenisstraf van vijftien jaar zou passend zijn geweest', klonk het woensdag in de rechtszaal. Alleen heeft de zaak erg lang geduurd. Daarom vindt het gerechtshof veertien jaar cel passender.