Wordt er op 4 mei ook om 20.00 uur geopereerd in een ziekenhuis?

© ANP
REGIO - Bowlen op 4 mei om 20.00 uur 's avonds? Of even een biertje bestellen als Nederland twee minuten stil is? Vergeet het maar. Uit een rondgang van Omroep West blijkt dat restaurants, theaters, bioscopen en sportcentra zaterdag stuk voor stuk het werk neerleggen. 'Dat is wel het minste dat we kunnen doen, toch?' Maar hoe zit dat in ziekenhuizen?
In eetcafé De Witte - met restaurants in De Lier en 's-Gravenzande - is het zaterdag om 20.00 uur muisstil. Normaal gesproken klinkt er gezellige muziek uit de speakers en wordt er volop gekeuveld onder het genot van een goed gevuld glas. 's Avonds op 4 mei even niet.
'Tien minuten van tevoren roepen wij om dat het om 20.00 uur stil zal zijn', legt eigenaar Bart van der Helm uit. 'Al het personeel komt om 20.00 uur bij elkaar, er wordt even niet gewerkt.' Ook de koks in de keuken zorgen ervoor dat ze om 20.00 uur even hun handen vrij hebben. Na de twee minuten stilte gaat de muziek weer aan.

Even geen films

Wie zaterdagavond een filmpje wil pakken bij Pathé, met vestigingen in Den Haag en Delft, kan alleen ruim na 20.00 uur terecht. 'Alle filmvoorstellingen eindigen voor 19.40 uur en de avondvoorstellingen starten na 20.20 uur', zegt een woordvoerster.
Dit is sinds vorig jaar het beleid van de gele bioscoopketen. In 2022 was er nog brede kritiek op Pathé. Toen draaiden films tijdens de nationale dodenherdenking 'gewoon' door. Wel ging iets voor het herdenkingsmoment om 20.00 uur de muziek in de foyer uit.

Geen planbare operaties

Anders dan restaurants en de bioscoop kunnen ziekenhuizen niet altijd rekening houden met de nationale dodenherdenking. Het credo is vooral: als het kan, dan wel. 'Medewerkers die op dat moment aan het werk zijn, krijgen de ruimte om hier individueel of samen met collega’s invulling aan te geven', zegt een woordvoerder van het Renier de Graaf ziekenhuis in Delft.
Wel staat de veiligheid van patiënten altijd voorop. 'Zo gaat de acute zorg altijd door. De poliklinieken zijn overigens ’s avonds gesloten en er vinden in de avonduren ook geen planbare operaties plaats', benadrukt de woordvoerder.
Bij ziekenhuis HMC Antoniushove in Leidschendam hangt op 4 mei de vlag half stok
© ANP
Ook in de ziekenhuizen van HMC in Den Haag en Leidschendam wordt veel waarde gehecht aan de 4 mei-herdenking. De restaurants zijn natuurlijk veel flexibeler om een moment van stilte te organiseren, maar dat geldt niet voor de zorg die bijvoorbeeld op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) gegeven wordt.
Er zijn verhalen bekend van verpleegkundigen die op afdelingen langs de patiënten gaan, om ze op het tijdstip van 20.00 uur te wijzen. 'Als patiënt op een verpleegafdeling kun je er natuurlijk ook makkelijker bij stilstaan', zegt de woordvoerder.

Muziek wordt dichtgedraaid

Dan naar kartcentrum Van der Ende Racing Inn in Poeldijk. Daar zijn zaterdagavond 'gewoon' heats, maar niet om 20.00 uur. 'Nee, er wordt niet gereden. Wij zorgen ervoor dat er om 20.00 uur geen rondjes gereden worden.' En ook het restaurantgedeelte gaat op pauze: 'De muziek draaien we dicht.’
Ook bij gasterij 't Karrewiel in Delft, waar je kunt eten en bowlen, zal het om 20.00 uur stil zijn. 'We roepen het altijd even om en de muziek gaat uit. Dit doen we elk jaar. Dat is wel het minste dat we kunnen doen, toch?'

Herdenking op groot scherm

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gaat het er heel anders aan toe. Daar zijn - net als bij veel andere theaters - speciale programma's rondom de nationale dodenherdenking. Zaterdagavond begint om 19.50 uur de voorstelling 'De laatste getuigen: Schuldig landschap'.
'Er zijn eigenlijk altijd 4 mei-programma's, waarbij acteurs teksten voordragen rondom vrijheid', zegt een woordvoerster. En als het even voor 20.00 uur is, schakelt de Koninklijke Schouwburg rechtstreeks over naar de tv-uitzending van de herdenking op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag.