Jack mogelijk voor 10.000 euro het schip in nu Tong Tong Fair niet doorgaat: 'Alles al geregeld'

Jack met zijn vrouw Belinda in de stand van Tamalinda
© Privéfoto
DEN HAAG - Verdrietig en teleurstellend. Zo omschrijft Jack Pattiapon het gevoel dat bij hem en zijn gezin overheerst na het nieuws dat de Tong Tong Fair niet doorgaat. 'Het is er niet meer en dat is de keiharde realiteit op dit moment.'
Over drie weken zou het de 51ste keer zijn dat Jack en zijn familie hun stand Warung Tamalinda op het bekende evenement zouden opbouwen. Maar daar kwam donderdagavond abrupt een einde aan, toen hij van iemand een appje kreeg. 'Gaat de Tong Tong Fair niet door?' Daarna werd al snel duidelijk dat de organisatie de stekker er inderdaad uit heeft getrokken.
Jack Pattiapon was al druk bezig: 'De voorbereidingen zijn in volle gang', vertelt hij. 'De inkoop, het personeel, de betalingen, de leveranciers. Het was allemaal al geregeld. We stonden eigenlijk gewoon klaar om over drie weken te starten.' Dit jaar zou het de 64ste editie zijn van het cultuurevenement.

Grondleggers

Hij ziet nu een einde komen aan het levensverhaal van zijn schoonouders, Luc Leihitu en Elza Vroeg in de Wei. 'Zij zijn hier gekomen en hebben dit bestaan opgebouwd', vertelt Jack. 'En dat wordt even weggepoetst. Zij zijn eigenlijk de grondleggers van Tamalinda.'
Luc en Elza vonden het belangrijk om het over te geven aan de kinderen. 'En wij kunnen dat nu eigenlijk niet meer doorgeven of doorzetten', zegt Jack. 'Mijn dochters waren namelijk ook heel erg betrokken en het was ook hun kindje.'
Vorig jaar stond Tamalinda er voor de vijftigste keer
© Privéfoto
Een paar dagen geleden deed de standhouder nog een aanbetaling van 5500 euro. 'Ik kan me haast niet voorstellen dat in de aanloop daar naartoe niet duidelijk was dat het niet zou doorgaan. Dat vind ik het meest bizarre, dat er gewoon geld wordt geïnd.' Jack schat in dat hij en zijn familie voor zo'n 10.000 euro het schip in gaan.
Vrijdag werd bekend dat de Tong Tong Fair uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dat is het voorportaal van een faillissement. Ondernemers kregen donderdagavond een e-mail van de organisator. Daarin staat dat 'bij de rechtbank een verzoek tot het openen van een insolventieprocedure zal worden ingediend'.
Vroeger was het volgens Jack allemaal goed geregeld met de organisatie. 'Maar naarmate ook daar de kinderen het gingen doen, merkte je wel dat het steeds minder werd', legt hij zijn gevoel uit. 'Ook in de contactuele relaties was het een stuk minder.'
De zwager van Jack heeft de organisatie bijvoorbeeld in vier jaar tijd geen enkele keer gezien. 'Dat was voor mij ook een teken aan de wand. Hoe betrokken ben je?' Ook het teruglopend aantal bezoekers en andere regels hebben er volgens de standhouder aan bijgedragen dat het al minder was dan vroeger.

Hoe dan ook schade

Maar hoe moet het nu verder? 'We zijn druk bezig met onze relaties en leveranciers om te kijken hoe we het in goede banen kunnen leiden. Gelukkig is er heel veel begrip en dat kenmerkt ook de lange relatie met alle leveranciers.' Volgens Jack hebben zij begrip voor wat er is gebeurd, maar staat vast dat er hoe dan ook schade wordt geleden.
En mocht er een eventuele doorstart komen, dan zal Jack er niet uitstappen. 'Het zal zeker onze aandacht hebben om te kijken of we verder kunnen gaan. Om voort te zetten wat we als erfenis hebben meegekregen.' Maar het hangt er volgens hem dan wel van af wie het organiseert.