OM in beroep tegen vrijspraak ex-militair die Hitlergroet deed

Foto ter illustratie
© ANP
NAALDWIJK - Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem, die eind vorige maand een 25-jarige ex-militair uit Naaldwijk vrijsprak van groepsbelediging van Joden. Justitie is van mening dat de uitlatingen van de man 'wel degelijk strafbaar zijn'.
Op zijn telefoon werden in verschillende WhatsAppgroepen berichten over Joden aangetroffen, met afbeeldingen van onder meer hakenkruizen en Hitler. Ook vond de marechaussee foto's waarop de ex-militair te zien was met een SS-hoofddeksel of waarop hij de Hitlergroet deed.
De rechtbank oordeelde dat de meeste uitlatingen werden gedaan in besloten WhatsApp-groepen met minder dan twintig personen en daarom niet in het openbaar zijn gedaan. Het OM is het daar niet mee eens en vindt de uitlatingen wel openbaar en gaat daarom in beroep.

'Grappig bedoeld'

Het OM noemde tijdens de zitting de uitingen zeer verwerpelijk. 'Dat nota bene een Nederlandse militair, die zelfs met zijn eenheid naar Kamp Auschwitz is geweest, dergelijke uitingen heeft gedaan én verspreid, maakt deze zaak nog erger', zei de officier van justitie destijds.
De verdachte verweerde zich tijdens de zitting door te zeggen dat de teksten en beelden grappig bedoeld zouden zijn. Het OM gaat daar niet in mee: 'Zijn handelen gaat veel, veel verder dan het maken van een enkele "foute" grap.'

Boksbeugel en illegaal vuurwerk

Het OM rekent de militair daarom de groepsbelediging van Joden zwaar aan. Dat deed de Naaldwijker onder meer door het verheerlijken van nazisme. Dat kenmerkt zich bij uitstek door rassenleer en antisemitisme, zegt het OM.
De militaire kamer van de rechtbank veroordeelde de man, die overigens is ontslagen bij Defensie, vorige maand alleen voor het bezit van onder meer een boksbeugel, een stiletto en illegaal vuurwerk. Hij kreeg een taakstraf van 40 uur en een boete opgelegd.