Is Keukenhof uitgebloeid? TikTok vol filmpjes van teleurgestelde bezoekers

TikTok staat vol filmpjes van uitgebloeide bloemen
© Screenshot TikTok/@lautaro.melcon
LISSE - Dode narcissen, gekopte tulpen en verwelkte velden. Op sociale media zijn de afgelopen dagen allerlei filmpjes verschenen van teleurgestelde bezoekers van Keukenhof in Lisse. Zij balen ervan dat er volgens hen al zoveel uitgebloeid is in het bloemenpark en maken compilaties van hun beelden. 'Naar de Keukenhof en het meeste is al dood', is een van de bijschriften.
Wat een gezellig en kleurrijk uitje moest zijn, was voor veel bezoekers de afgelopen dagen een teleurstelling. 'Was toch geen succes', klaagt iemand op TikTok. 'Als je naar Keukenhof gaat in het laatste weekend voor ze dichtgaan', post een ander bij een filmpje vol beelden van hangende en verwelkte bloemen. 'Pro tip: ga niet naar Keukenhof in mei.'
En ook in de reacties op TikTok is veel onvrede. 'Gisteren geweest, zonde van het geld. Hiervoor ga je niet naar Keukenhof', klaagt iemand. 'Kerkenhof', grapt een ander. 'Ik was zo teleurgesteld, bijna alle bloemen waren weg', plaatst iemand met een huilende emoticon erachter.

Afhankelijk van de weersomstandigheden

Al zijn er ook mensen die op de regen wijzen van de afgelopen tijd, of de tip geven om voortaan in april te gaan. Anderen komen weer voor Keukenhof op: 'Ik was er afgelopen weekend en het was perfect.'
Maar is dan echt alles uitgebloeid? We hebben het voorgelegd aan Keukenhof zelf. De bloei in het park is volgens de woordvoerder afhankelijk van de weersomstandigheden. 'Dat laten we bezoekers weten via onze communicatie-uitingen.' Zo staat er op de website van Keukenhof een 'bloeibericht', met recente foto's.

Extra bloemen planten

'In de week van 6 mei verwachten wij gezien het warme weer en de vele regenval in de afgelopen weken minder bloei in het park', vertelt de woordvoerder. Het einde van de lente nadert volgens haar zichtbaar, ook de bollenvelden in de omgeving zijn al gekopt.
Maar het is dus zeker niet zo dat er geen enkele bloem meer te zien is in Keukenhof. 'De laatste laatbloeiende soorten zullen in bloei staan in het park. De andere bloemenperken zijn uitgebloeid of gekopt. De tuinmannen onderhouden het park optimaal en planten op sommige delen tulpen en andere bloemen bij. Ook het bloemenmozaïek naast het Oranje Nassau paviljoen staat in bloei.' Dat is ook te zien op de foto's in het bloeibericht, die gemaakt zijn op 5 mei.

Laatste week open

De meeste filmpjes op sociale media zijn ook rond die datum geplaatst: tijdens of vlak na afgelopen weekend. Keukenhof zit inmiddels in de laatste week van het seizoen. Aanstaande zondag, op Moederdag, is de laatste dag dat je de bloemen kunt bewonderen.
Het is niet bekend of mensen ook bij Keukenhof zelf geklaagd hebben.