Vrienden geschopt en met terrasstoel geslagen voor buit van 15 euro

Deze zaak is opgelost
DEN HAAG - Twee vrienden zijn midden in de nacht mishandeld en beroofd door een groep van drie mannen. Ze hebben kneuzingen, blauwe plekken en schrammen opgelopen en bij een van de slachtoffers zijn twee voortanden afgebroken. De verdachten zijn uiteindelijk vertrokken met slechts 15 euro buit.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 7 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE: Dankzij verschillende tips zijn de verdachten herkend en aangehouden. Het gaat om jongens van 18, 18 en 16 jaar. Bedankt voor het meedenken!
In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 januari gaan de vrienden van 26 en 29 jaar na een avondje stappen naar huis. Ze vertrekken rond 4.30 uur vanuit het centrum van Den Haag en zitten samen op een OV-fiets. Als ze over het fietspad van het Korte Voorhout rijden, passeren ze drie mannen die daar op de stoep lopen.
Die schreeuwen in het voorbijgaan iets naar de vrienden, maar die verstaan niet wat zeggen. Ze fietsen door, maar de groep rent achter hen aan. Ter hoogte van het ministerie van Financiën komt het tot een confrontatie.

Terrasstoel in gezicht

De mannen zeggen dat ze geld willen hebben en duwen de vrienden naar de grond. Eén van hen heeft een terrasstoel bij zich en gooit die tegen het gezicht van een slachtoffer. Terwijl ze op de grond liggen, worden ze nog meer geschopt en geslagen.
Dit gaat door tot een van de vrienden zijn portemonnee geeft, in de hoop dat hun belagers vertrekken. De 15 euro die erin zit, wordt eruit gehaald en vervolgens wordt de portemonnee weggegooid. Ook een telefoon van een van de slachtoffers is op de grond gegooid, net als een schoen die is uitgetrokken tijdens de mishandeling.

Flinke verwondingen

Uiteindelijk gaan de drie mannen er vandoor. Een van hen neemt de OV-fiets mee waar de vrienden op reden.
De slachtoffers hebben flink wat kneuzingen, blauwe plekken en schrammen overgehouden aan dit incident. Bij één van hen zijn ook twee voortanden gebroken. Het heeft een grote impact op hen gehad: veel leed en kosten voor een buit van 15 euro.

Ook eerder al gefilmd

De beelden van de mishandeling laat de politie niet zien, maar ook tijdens hun vlucht zijn de verdachten gefilmd. Een van hen rijdt op de OV-fiets, de twee anderen rennen over de stoep.
Kort daarvoor zijn de drie mannen ook duidelijk te zien op beelden uit de Herenstraat. Ze staan op dat moment met vier andere mannen op straat te praten. Die vier zijn onherkenbaar gemaakt op de beelden, maar de politie wil hen wel graag spreken als getuige.