Met drie besmettingen is er nu sprake van een 'mazelencluster'

Met het BMR-vaccin worden kinderen ingeënt tegen mazelen
© ANP
REGIO - In een gemeente in de regio Haaglanden zijn twee nieuwe gevallen van mazelen opgedoken. Volgens de GGD zijn deze twee besmettingen terug te leiden naar de eerste besmetting met mazelen in de regio, eind april. Dat was bij een kind in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
Volgens de GGD Haaglanden is er door deze drie besmettingen sprake van een mazelencluster. De GGD voert na een besmetting bron- en contactonderzoek uit. Het kan twee tot drie weken duren voordat er meer duidelijk wordt over een eventuele besmetting.
Na de eerste besmetting eind april liet de GGD weten zich zorgen te maken vanwege de lage vaccinatiegraad in de regio, die ruim onder de 90 procent ligt. 'Landelijk wordt als regel aangehouden dat voor mazelen een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is om uitbraken te voorkomen', meldt de GGD.

'Lage vaccinatiegraad geeft hoog risico'

'Een lage vaccinatiegraad geeft een hoog risico op grote uitbraken', waarschuwt de GGD. Sommige gebieden lopen meer risico. 'Zo is in Den Haag slechts 85,7 procent van de 2-jarigen gevaccineerd voor mazelen en op wijkniveau is de situatie nog dreigender.'
Volgens de GGD zijn er wijken in Den Haag waar minder dan 75 procent is beschermd tegen mazelen. De organisatie roept ouders op hun kind te laten vaccineren als dat nog niet is gebeurd.