Maand lang werkzaamheden op 36 kilometer snelweg: 'Advies is om thuis te blijven of thuis te werken'

© ANP
GOUDA - Het geduld van auto- en vrachtverkeer richting Utrecht wordt in de maand juni flink op de proef gesteld. 's Nachts is de A12 richting Utrecht tien keer geheel afgesloten van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Er volgen vier weekendafsluitingen en op elf doordeweekse dagen gaan twee van de vier rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern op slot. 'Houd rekening met fors extra reistijd', waarschuwt Rijkswaterstaat alvast. Er wordt zelfs geadviseerd om tijdens de werkzaamheden thuis te blijven of thuis te werken.
Het asfalt van de A12 is nodig aan vervanging toe. 'Ook voorzien we dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidnormen mogelijk worden overschreden', laat Rijkswaterstaat weten. Daarom wordt het wegdek vanaf 2 juni vervangen voor stiller asfalt en dat zal voor veel verkeersellende zorgen.
Tijdens de werkzaamheden is de A12 vanuit Den Haag richting Utrecht vier weekenden (7 tot 10, 14 tot 17, 21 tot 24 juni 2024 en 28 juni tot 1 juli) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk.
Aansluiting van de N11 met de A12 bij Bodegraven, met zicht op Woerden
© ANP
Daarnaast zijn er tien nachtafsluitingen nodig en op elf doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug en Harmelen tot aan De Meern. Verkeer mag dan niet harder dan negentig kilometer per uur rijden.
Wie toch de weg op moet, moet rekening houden met meer dan een uur extra reistijd. 'Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden thuis te blijven of te werken, samen te reizen of anders te reizen', meldt Rijswaterstaat.

'Hinder kan enorm oplopen'

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten 'De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen', waarschuwt hoofdingenieur-directeur Eric Diepstraten.
Niet alleen het asfalt wordt vervangen, ook voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten, worden voegovergangen vervangen en wordt er aan de vangrails gewerkt.