ADO geeft riante voorsprong tegen NAC Breda uit handen

'De Bomber van Breda' Alex Schalk in het shirt van ADO
© Soccrates Images
DEN HAAG - Het is ADO Den Haag niet gelukt om een vroege 0-2 voorsprong tegen NAC Breda over de streep te trekken. Na doelpunten van Silvinho Esajas en Henk Veerman kwam de thuisploeg alsnog langszij. De gelijkmaker van invaller Sigurd Haugen viel een minuut voor tijd: 2-2.
'Trainer zoekt winnende tactiek, schijt aan spelers en publiek?' Net als afgelopen maandag, toen Jong FC Utrecht met 0-2 werd verslagen, was dit de tekst die groot op een spandoek in het Haagse uitvak te lezen was. Maar ondanks dat de ADO-supporters hun onvrede over de spelopvatting van hun ploeg opnieuw duidelijk kenbaar maakten, zorgde dit niet voor een verschil in de formatie tegen NAC.
Joel Ideho was dan wel in de basisopstelling te bewonderen. Wederom deed hij dit in een rol als wingback vanuit een 5-3-2-formatie. In Breda moest het aan het begin van de wedstrijd, wanneer hij in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied kwam, van hem komen. Met een handige actie lokte de spelmaker zijn tegenstander na een kwartier naar hem toe, waarna hij hem eenvoudig passeerde. Vanaf de stip knalde Henk Veerman raak, omdat de kansloze verdediger in kwestie, Boyd Lucassen, nog maar een optie zag: aan de noodrem trekken.

Verdediger verlengt wippertje in het doel

De vroege goal van Veerman was al de tweede Haagse treffer van de avond. Silvinho Esajas had namelijk na zeven minuten het meegereisde publiek laten juichen door een handig wippertje van Jari Vlak succesvol te verlengen. Net als maandag was de sterke Esajas in de verdediging geposteerd, dit keer alleen wel met Amir Absalem als centrale verdediger naast hem. Dit vanwege de schorsingen voor Tyrese Asante en Matteo Waem.
Silvinho Esajas opende al vroeg in de wedstrijd de score
NAC Breda had voor rust het betere van het spel en drong ADO ver terug op eigen helft. Onder anderen Matthew Garbett en Aime Omgba waren meerdere malen gevaarlijk. Gelukkig voor de ploeg van Darije Kalezic stond Nick Marsman zijn mannetje. Even voor rust leek de doelman wel geblesseerd te raken, toen Lucassen de bal in het zijnet knalde.

Beste man van het veld

In tegenstelling tot bij ADO stond er bij de Brabantse tegenstander wel nog veel op het spel. De nacompetitie was voor NAC dan wel binnen handbereik, punten waren nog wel gewenst. Niet geheel verrassend dus dat de thuisploeg tegen ADO de aanval zocht.
De druk van NAC werd in de 67e minuut beloond. Vlak nadat Marsman een kopbal centimeters naast zijn kruising zag vliegen, moest hij de bal uit het net vissen toen Omgba raak schoot. De beste man op het veld was Jari Vlak bij een voorzet te slim af en tikte eenvoudig binnen. De hoop keerde na de aansluitingstreffer terug bij de Parel van het Zuiden.

Tweede doelman Coremans valt in

Met invaller Tim Coremans onder de lat, die de geblesseerde Marsman alsnog moest vervangen, hield ADO in de slotfase tegen. Meerdere vrije trappen werden in het slotoffensief op het doel afgevuurd, maar pas in de slotminuut was het raak. In alle vrijheid mocht invaller Sigurd Haugen uithalen, waardoor de punten alsnog werden gedeeld: 2-2.
ADO Den Haag-middenvelder Finn de Bruin
Volgende week vrijdag spelen de Hagenaren de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, waarna ‘eindelijk’ datgene op de agenda staat waar de fans en spelers al weken mee bezig zijn: de nacompetitie. Jong PSV moet als tegenstander in de competitie een voorgerecht worden op het toetje van het seizoen.

90. De extra tijd bedraagt zes minuten.
89. Vlak voor tijd maakt NAC alsnog de gelijkmaker. Invaller Sigurd Haugen schiet in alle vrijheid binnen.
81. Opnieuw krijgt NAC een vrije trap op een gevaarlijke plek. De bal vliegt over het doel.
78. Een vrije trap van grote afstand wordt gekeerd door invaller Tim Coremans.
73. Nick Marsman verlaat alsnog geblesseerd het veld. Tim Coremans is zijn vervanger. Ook Finn de Bruin gaat naar de kant. Dhoraso Klas komt binnen de lijnen.
65. De druk van NAC wordt beloond. De beste man van het veld duikt bij een voorzet vanaf de linkerkant als een duveltje uit een doosje voor het doel op. Jari Vlak kan niet voorkomen dat Aime Omgba de 1-2 maakt.
63. Een grote kopkans voor de thuisploeg. Oud-ADO-aanvoerder Boy Kemper slingert de bal voor het doel, waarna een gele aanvaller de bal centimeters naast de kruising kopt.
55. NAC combineert even goed. Uiteindelijk kan Aime Omgba uithalen, maar zijn inzet gaat naast het doel.
46. De tweede helft is begonnen.
45. Rust: 0-2
45. De extra tijd bedraagt drie minuten.
42. Alex Schalk krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Hij schopt Tom Boere naar de grond.
34. De bal rolt weer. Nick Marsman kan de wedstrijd vervolgen.
33. Het spel ligt al een tijdje stil, omdat Nick Marsman geblesseerd op de grond zit. De doelman werd geraakt bij de poging van Boyd Lucassen.
32. Boyd Lucassen is mee naar voren en krijgt een goede mogelijkheid. Hij schiet in het zijnet.
30. Matthew Garbett schiet van grote afstand. Zijn lage schot gaat een meter naast het Haagse doel. NAC wordt wat gevaarlijker en komt beter in de wedstrijd.
21. Aime Omgba schiet de bal bijna langs Nick Marsman, maar de ADO-doelman kan met zijn voet een tegentreffer voorkomen.
18. Nick Marsman tikt een uitstekend schot van Matthew Garbett uit de kruising.
17. Vanaf de stip schiet Henk Veerman het tweede doelpunt van de avond raak. De spits mocht een strafschop nemen, omdat Joel Ideho in het strafschopgebied werd neergehaald. De snelle wingback stuurde zijn tegenstander Boyd Lucassen simpel het bos in. De verdediger trok aan de noodrem.
7. Het eerste Haagse gevaar is direct raak. Silvinho Esajas verlengt een goed stiftje van Jari Vlak: 0-1. Een droomstart voor ADO.
3. Het eerste schotje van de wedstrijd komt van Dominik Jandsek. Nick Marsman vangt de bal zonder problemen.
1. Henk Veerman heeft afgetrapt namens ADO Den Haag.
0. Extra bijzonder is het duel voor Alex Schalk. De 31-jarige aanvaller doorliep de jeugdopleiding van NAC Breda en speelde uiteindelijk 63 officiële wedstrijden in de Brabantse hoofdmacht. Daarin scoorde hij twaalf keer. Het leverde hem de bijnaam 'de Bomber van Breda' op.
0. Voor ADO Den Haag staat er vrijdagavond weinig meer op het spel. De resterende twee competitiewedstrijden (uit tegen NAC Breda en thuis tegen Jong PSV) hebben nog maar een kleine invloed op de eindklassering: eindigt ADO als nummer vijf of zes van de ranglijst? ADO is met haar hoofd al bij de nacompetitie.
0. NAC Breda moet daarentegen nog volop aan de bak om zich te plaatsen voor de nacompetitie. De Parel van het Zuiden bezet de zevende plaats, maar is nog niet zeker van een play-offticket.
0. Eerder dit seizoen was ADO met 3-1 te sterk voor de Brabanders. Roy Kuijpers mocht dan wel de score al na acht minuten openen in het voordeel van NAC, Henk Veerman (1x) en Daryl van Mieghem (2x) stelden orde op zaken.
Opstelling NAC Breda: Van de Merbel; Lucassen, Kemper, Van den Bergh, Staring, Garbett, Omarsson, Martina, Boere, Omgba, Jandsek
Opstelling ADO Den Haag: Marsman (73. Coremans); Koudossou, Esajas (84. Sellouki), Siereveld, Absalem, Ideho (69. Van Hintum); Vlak, De Bruin (73. Klas), Schalk; Van Mieghem (84. Van Wolfgang), Veerman
Scheidsrechter: Martin van den kerkhof
Gele kaart: Garbett (NAC Breda) Schalk, Marsman (ADO Den Haag)