Demi Vollering wint Vuelta

Demi Vollering
© ANP
PIJNACKER - Demi Vollering heeft voor het eerst in haar loopbaan de Vuelta gewonnen. In de loodzware slotetappe liet ze zien waarom ze dit jaar de beste was in Spanje door als eerste over de finish te rijden bij skistation Valdesquí. Vorig seizoen eindigde de wielrenster uit Pijnacker als tweede in de Spaanse wielerkoers, achter Annemiek van Vleuten.
De leiderstrui hing sinds donderdag over de schouders van de 27-jarige wielrenster van SD Worx-Protime. Ze won toen de eerste bergetappe. Het was pas haar eerste zege dit seizoen.
De rit van zondag kende twee zware beklimmingen. Op de eerste bleef de Nederlandse Pauliena Rooijakkers als laatste van een kopgroep vooruit, maar kort onder de top werd ook zij ingelopen. De Franse Evita Muzic kwam als eerste boven en pakte belangrijke punten voor het bergklassement. Vollering leek daardoor die klassementstrui te kunnen vergeten.

Longo Borghini moeite om te volgen

Een groep van zo'n vijftien rensters ging daarna richting de tien kilometer lange slotklim. Toen de weg eenmaal omhoog liep, dunde de groep snel uit. Vollering zat daardoor zonder ploeggenotes, nadat de Zwitserse Marlen Reusser en de Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black moesten afhaken door het hoge tempo. Dat gold ook voor haar concurrenten Elisa Longo Borghini en Riejanne Markus, die eveneens teamgenoten zagen afhaken.
De eerste versnelling van Vollering, iets meer dan zes kilometer onder de top, bezorgde haar meteen een voorsprong die haar concurrenten niet meer konden verkleinen. Vollering kon daardoor ongenaakbaar naar de eindzege rijden.

29 seconden

Achter de wielrenster uit Pijnacker speelde zich vervolgens een spannende strijd af om de tweede plaats. Markus zag dat Longo Borghini, voor de afsluitende etappe nog de nummer twee in het algemeen klassement, moeite had om te volgen en uiteindelijk moest afhaken.
Vollering bleef buiten bereik en veroverde door als eerste boven te komen op de slotklim naast de leiderstrui, alsnog de bergtrui. Haar voorsprong in Valdesquí was uiteindelijk 29 seconden.
Eindklassement Vuelta:
  1. Demi Vollering 23:30:55
  2. Riejanne Markus +1:49
  3. Elisa Longo Borghini +2:00

Tour de France Femmes

De Vuelta bestond dit jaar in totaal uit acht etappes. SD Worx-Protime, de ploeg van Vollering, won het ploegenklassement.
Het is voor Vollering haar tweede overwinning in een grote ronde. Vorig jaar zegevierde ze in de Tour de France Femmes. Ook dit jaar gaat ze in die belangrijke wielerklassieker voor de eindzege. Onder meer omdat die wedstrijd in Nederland start en de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag vlak langs haar geboortegrond gaat.